Ryby i owoce morza w najlepszym wydaniu!

Zielone smoothie z krewetkami

Składniki na smoothie:

  • 1 zielone jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 kiwi, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 kiść szpinaku
  • 1 kiść jarmużu
  • 1 mała garść natki pietruszki
  • Sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, do smaku)
  • 1/2 szklanki wody lub soku z jabłka
  • 200 g krewetek 16-20, obranych i oczyszczonych z ogonkiem MyFood
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek (do smażenia)

 

Wykonanie:

Umieść wszystkie składniki smoothie (jabłko, kiwi, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sok z limonki, miód, woda lub sok z jabłka) w blenderze. Zblenduj na gładką masę. Dodaj więcej wody lub soku, jeśli konieczne, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Przelej smoothie do kieliszków. Przygotuj krewetki: W dużym rondlu lub patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Dodaj obrane krewetki i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj krewetki ułożona na brzegu kieliszków z zielonym smoothie. Możesz udekorować przekąskę dodatkowymi ziołami, listkami szpinaku lub plasterkami kiwi, jeśli chcesz.

To pyszne i zdrowe połączenie idealnie nadaje się na letni posiłek. Smacznego!